Korte, effektive treninger

perfekte vintertreninger

Effektive treninger for kalde dager



I vintermånedene kan  kaldt vær, hard og glatt bunn, i tillegg til begrenset dagslys, redusere motivasjonen for trening. 

 Her deler jeg mine beste tips for korte, men effektive og motiverende treningsøkter om vinteren.

La oss gjøre vinteren til en produktiv tid for deg og hesten din!

Longere

Equikinetic/Intervall Longering

Ri skritt m øvelser

Dratrening

Gulerottøy

Håndarbeid

10 MINUTTER

Rolig håndarbeid går fint og uten oppvarming.

Jeg har da focus på lydighet, koordinering, som f.eks. Skritt, rygge ,skritt

Vil jeg ha mer effekt, mer konsentrasjon, jobber jeg med samlede bakbein, f.eks. øve Holdt (fokus på at de trakker innunder hestekroppen.)

Jeg kan leie enten  i grime eller hodelag. For variasjon og konsentrasjon, gå baneveier, f.eks. midtlinjer, volter, diagonaler, leie over 1 bom på bakken, skifte retning ofte, m.m.

De siste minuttene når hesten er blitt litt varm I kroppen, legger jeg til sideførende øvelser som sjenkelvikning langs vegg, gjerde eller lar hesten vike og trakke over på en storvolte.

Jeg kan også legge til gulerottøy de siste minuttene. 

Her står hesten I ro, mens jeg lar den strekke og bøye seg nedover, fremover og til hver side. Pass på rolig tempo! Noen blir litt overmotivert….

Er dette noe du vil ha mer info om, sjekk ut Medlemsportalen, Skritt For Skritt til ryttersuksess- der vi har fokus på bakkearbeid i skritt, denne mnd.

20 MINUTTER

Har jeg 20 minutter, kan jeg variere mer. Jeg kan longere og, eller leie.

Starter med skritt, rett frem og store slangelinjer. Har jeg bommer, og hesten kjenner til det, kan jeg bruke de I en vifteform. Fordelen er at da kan jeg la hesten gå i skritt, der bommene ligger tettere, og i trav lenger ute.

Jeg starter i skritt.

Kan jeg sette bommene I ulik høyde, er dette noe som stimulerer og løser kne, hofte, kodeledd og muskler mer effektivt enn om alt er i en høyde.

Etter ca 7 minutter, tester jeg litt sideførende, samle bakbein, reaksjonstrening og koordinering som skritt, rygge, skritt.

Jeg lar hesten trave, gjentar over de ulikt høye bommene og passer på at hesten går I en jevn bøy over bommene.

Husk å tilpasse for trav, ved å la hesten gå lenger ute i viften enn i skritt!

Viktig å variere! La hesten gå f.eks. 2x over bommene, 2x utenom, skift retning og gjenta.

Forslag for tidsbruk ca 7min. skritt, ca 8 min. trav, ca 2min. galopp.

Har jeg lite tid, og vil ha med galopp, lar jeg hesten galoppere utenom bommene, ellers må jeg bygge om igjen!

En annen form for longering, er såkalt intervall longering, eller Equikinetic. (ca 16 minutter)

Denne liker jeg spesiellt godt hvis jeg vil trene kun I skritt, har vanskelige bunnforhold, trenger å bygge mer muskler, eller har lite tid både I dag OG I morgen.

Dette er en trening som blir brukt I mange Rehabiliterings- klinikker(opptrening etter skade) I Tyskland og metoden er utviklet av Michael Geitner, som er rytter og sportsvitenskapsmann.

Det blir longert på en kvadratvolte med  innoverstilt hest. Intervallene er korte, det motvirker belastningsskader og det at hvile intervallene er enda kortere gjør at muskeloppbyggingen blir ekstra stimulert. Etter en dag med denne treningen trenger hesten en hviledag, for at musklene skal kunne vokse, f.eks. beite, leietur, lett riding e.l.

Vil du vite mer om dette, se etter den på nett eller bli med I medlemsportalen, Skap din drømmehest!, der har vi treninger om akkurat  om  denne metoden! Eller få selve treningene HER

Dressur på tur

Dette er en av mine favoritter, spesiellt hvis jeg har en hest som syns trening på bane eller I hall er kjedelig. Her og starter jeg med 10 min. skritt. Er hesten heit, har jeg i starten, kontakt og rir litt tempoforskjeller og ulik tøylelengde,(bytter mellom kortere steg og tøyle og lengre der hesten kan strekke seg mer).

Etter noen minutter legger jeg til sideførende øvelser som sikk-sakk sjenkelvikning eller traversader. Jeg kan variere antall steg I hver retning og hvor sterkt jeg tverrer, det gir mer konsentrasjon. F.eks. 3 steg til venstre, 3 til høyre, 6 rett frem.

Etter hvert legger jeg til trav, skritt overganger.

Kjenn etter om hesten er avslappet eller tenner og vil stikke. Ri I så fall overgangene kortere, ta ned igjen tempo før hesten hisser seg opp-ikke vent til du har kommet opp I for høyt tempo. 

Det som er viktig her, er at vi hele tiden forsøker å bli lett igjen I hånden. Hver halvparade, må avsluttes med å gi etter.

Hesten kan kontrollere seg selv, vi må ikke holde den fast! P.S. Det er stor forskjell på ingen kontakt og lett kontakt! Lett kontakt er det som gir bedre kommunikasjon!

Men som sagt hold deg I rolig tempo hvis du kjenner at det bobler under salen.

Jeg vil likevel at hesten min jobber, spesiellt hvis energien er høy, leker jeg med samling.

Inn og ut med lett hånd, f.eks. trav, -1-2 skritt I skritt og trav igjen, eller flere overganger trav,-nesten skritt-trav igjen etter hverandre. Avslutter med fritt skritt….hvis mulig 8-) eller leier noen minutter.

God tur!

Vil du ha flere tips til korte, effektive treninger?

Vil du ha hjelp OG tilbakemelding om egen riding? Bli med I medlemsportalen, Skap din drømmehest, -ditt online treningsstudio for hest og rytter!