Galopp forberedelser og fatninger

Rund, energisk, balansert

Den Riktige Forberedelsen for Å Fatte Galopp

For meg er den mest avgjørende faktoren når det gjelder å fatte galopp, den riktige forberedelsen. Uten tilstrekkelig forberedelse "angriper" man vanligvis hesten med hjelpene sine, og den ender opp med å løpe inn i galoppen (eller raskt trav), i stedet for å starte med en aktiv bakpart. 

Like viktig er det å forsikre deg om at hesten din ikke opplever smerter og at utstyret passer. Hvis hesten din for eksempel plutselig får problemer med å  galoppere (bukker eller løper i travet), problemer som ikke var til stede tidligere, bør du definitivt få sjekket om alt er i orden med helsen!

Hjelperne for Å fatte Galopp

Å fatte galopp fra trav er som oftest det enkleste for hester og ryttere. Her må du sørge for at travet er rolig, energisk og jevnt før du prøver å fatte galopp. 

Hvis hesten din allerede er hektisk, ubalansert eller på framdelen i  trav, vil det sannsynligvis ikke fungere så bra med en god galoppfatning.

Hvis hesten din har en tendens til å løpe i raskt trav når du prøver å fatte galopp fra trav, kan du også prøve å se om det fungerer bedre å starte galoppen fra skritt. Dette kan imidlertid være mer krevende for hesten din, fordi den må bruke mer kraft fra bakparten.

Uansett hvilken gangart du bruker for å starte galoppen: Hesten din må være oppmerksom på hjelpene dine (og reagere godt på de drivende hjelpene).

Før du fatter galopp, gjør hesten din oppmerksom med noen halvparader, saml den litt og aktiver bakparten med de riktige drivende hjelpene. I tillegg bør du i det minste sitte ned noen skritt tidligere, hvis du fatter galopp fra trav.

Når du starter galoppen, velger du et punkt (for eksempel A eller hjørnene mot den lange siden). Dette hjelper deg med å virkelig fokusere på å gi hjelpene dine til dette punktet.

I tillegg er hesten din forberedt på at her skjer det noe.

For Å Fatte Galopp...

  • Setter du deg mer på den indre setebenet, -her gir du og den avgjørende impulsen for fatningen
  • Stiller  hesten forsiktig innover med den indre tøylen, mens den ytre tøylen støtter og holder hesten i balanse,
  • Driver med den indre sjenkelen ved gjorden,
  • Har den ytre sjenkelen  tilbake, ca en håndsbredde bak gjorden,
  • Bøyer overkroppen lett framover, slik at du ikke kommer bak hestens bevegelse ved det første galoppspranget (men ikke for mye, ikke gå inn i avlastningssittestilling!).

Når hesten din har startet galoppen, er det viktig at du gir etter litt med hånden, slik at hesten din også kan strekke seg framover. Hvis du ikke gjør det (og kanskje til og med kommer bak bevegelsen ved den første galoppspranget), trekker du automatisk i tøylen og "straffer" hesten din for å starte galoppen.

Dette er en feil som man ofte ser i galoppfatninger: Rytteren driver som en gal og sitter allerede litt anspent, hesten fatter galopp, og rytteren kommer bak bevegelsen (eller prøver å holde fast i tøylen) og trekker i tøylen.

Som et resultat parerer hesten raskt tilbake til en humpete trav, rytteren blir enda mer usikker, og alle blir frustrerte.

De Vanligste Feilene ved Galoppfatningen

1. Stiv Sits

Det vanligste problemet ved  galoppfatningen er at rytteren er usikker og/eller sitter for stivt. Ofte klemmes beina sammen, hælene trekkes opp, og armene blir stive. Allerede med en stiv sits, hindrer man hesten sin, og hvis du deretter trekker i tøylen ved det første galoppspranget, fordi du (ubevisst) holder fast i den, kan galoppfatningen egentlig bare gå galt.

Du må være bevisst på å sitte avslappet (spesielt hoftene må være avslappet), forvente det første galoppspranget fysisk, og deretter tillate det med en lett ettergift av hånden. 

Hvis du  ikke kan sitte riktig balansert i galoppen, bør du alltid inkludere sitstrening på longen, for å øve!

I tillegg kan du med vilje løse opp med pusteøvelser før du starter galoppen (pust dypt inn og ut(f.eks. 3 inn, 6 ut), også summing eller en sang hjelper!).

I tillegg bør du sjekke om hofteleddsbøyerne dine er løse nok. Hvis du har for stramme hofteleddsbøyere, kan du vanligvis ikke la beina dine henge avslappet nok. Se ukens trening i Ryttertrening!

2. Hånden følger ikke Bevegelsen

Dette problemet oppstår ofte i kombinasjon med en stiv sits. I det kommende minikurset mitt om tøylehjelpene forklarer jeg mer om at du må følge hestens hodebevegelse med hånden din for å opprettholde en konstant forbindelse med hestens munn. Hvis du sitter stivt, er armene vanligvis også stive, og du kan ikke følge denne bevegelsen.

Dette fører til at de fleste hester rett etter det første galoppspranget parerer tilbake til travet, fordi de springer inn i en stiv tøyle. Dette er ikke bare ubehagelig for hesten, men også for rytteren - for travet er vanligvis raskt, humpete og veldig ubehagelig å sitte i.

For å forhindre dette, må du, som jeg allerede har sagt, sitte avslappet,  balansert og bevisst gå litt framover med hånden når du starter galoppen - men uten å miste forbindelsen med hestens munn!(Ofte kan det hjelpe å løfte innvendig tøyle litt opp og mindre frem, for å beholde en lett kontakt).

3. La Hesten Rase inn i Galoppen(løpe i gang)

Egentlig vil vi ha en vakker, rund, energisk, avslappet, kontrollert galopp med en aktiv bakpart!

En feil som forhindrer det, er å drive hesten inn i galoppen og ikke starte galoppen nøyaktig på punktet. 

Dette ser vanligvis ut som om rytteren driver i travet til hesten galopperer. Dette er ikke bare ubehagelig for rytteren å sitte, men også dårlig for hesten, fordi den vanligvis kommer veldig på framparten.


For å unngå dette, må du virkelig konsentrere deg om et punkt der du vil starte galoppen og forberede hesten din på galoppen med halvparader. 

For late hester som uansett ikke liker å galoppere, kan det hjelpe motivasjonen å alltid starte galoppen på samme sted (du kan også sette opp en kjegle). 

Det er også viktig at du alltid bestemmer når du vil bryte igjen - så hvis du merker at hesten din er i ferd med å falle tilbake til travet av seg selv, gi litt energi og parer deretter på ditt signal. 

Det er bedre at hesten din gjør 4-5 gode galoppsprang, og du parerer, enn at den stadig parerer tilbake til travet av seg selv.

Samtidig må du  også jobbe med ettergiften og fremdriften til hesten din, slik at den reagerer bedre på hjelperne dine!(flytt hesten i alle retninger, hjelper-f.eks. sjenkelvikning, overganger, kontrastilling, volter m ulik størrelse m.m.)

4. Starte Galoppen på Feil Hånd

"Å starte galoppen på riktig hånd" betyr vanligvis at det indre frembeinet går lenger fram. Det betyr at hvis jeg rir til venstre, må det venstre frembeinet gå lenger frem. Vi har også den såkalte "kontragaloppen", der det ytre frembeinet går lenger frem, men det er en spesiell mer avansert øvelse.

Hvis hesten din har problemer med å starte galoppen på riktig hånd, bør du først sjekke hjelperne dine. Hvis alt er i orden, kan du prøve å starte galoppen ved å bøye hesten din litt utover i stedet for innover.

Dette kan hjelpe hesten din med å holde seg bedre i balanse. Deretter bør du imidlertid også jobbe med gymnastiseringen av hesten din, slik at den lærer å balansere bedre.(På sikt kan du da bøye innover men fortsatt ha mest støtte i utvendig tøyle).

Konklusjon

For å starte galoppen riktig, spiller god forberedelse og riktige hjelpere en viktig rolle. Årsaken til de fleste problemene ligger imidlertid i ryttersitsen.

Som alltid når du rir, er en balansert, avslappet sittestilling det viktigste kommunikasjonsmiddelet med hesten. Hvis du har problemer med det, anbefaler jeg regelmessige sitstreninger på longe eller økter der du rir perioder uten stigbøyler (selv etter 40 år i salen har jeg dem fortsatt,-du vender deg så fort til rare ting.)

SITS ER FERSKVARE!

KORT Oppsummert, hva skal du gjøre?

#Forbered hesten med øvelser som gjør hesten din energisk og konsentrert.

#Føl at du har myk kontakt til tøylen. Mest til utvendig tøyle. (Er det vanskelig, forsøk med litt kontrastilling.)

#Sitt avslappet, men med lett kroppsspenning,- klar for dynamiske bevegelser!

#Tenk OPP og FREM i fatningen. Litt fremoverlent overkropp.

#Planlegg HVOR du vil starte og gjenta i flere fatninger. 

#Pass på at DU avbryter galoppen 

SITS

  • Skyv  indre setebenet litt frem, -her gir du og den avgjørende impulsen for fatningen
  • Utvendig seteknoke blir lagt litt tilbake=avlastes litt, men sitt her og
  • Still hesten forsiktig innover med den indre tøylen, mens den ytre tøylen støtter og holder hesten i balanse,
  • Driv med den indre sjenkelen ved gjorden,
  • Legg den ytre sjenkelen tilbake, ca en håndsbredde bak gjorden(Viktig at bevegelsen går fra hoften, ikke bare fra kneet og ned!)
  • Bøy overkroppen lett framover, slik at du ikke kommer bak hestens bevegelse ved det første galoppspranget (men ikke for mye, ikke gå inn i avlastningssittestilling!).

Når hesten din har startet galoppen, er det viktig at du gir etter litt med hånden, slik at hesten din også kan strekke seg framover og bevege hals+ hode i galopptakt.

Kos deg! Nyt galoppen!